forum.ifilm.pl
  Gry On-Line  |  Czat  |  Groteka  |  Pomoc  |  Załoga  |  |  iFilm.pl  
Wrzesień 08, 2010, 06:46:05 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Główna   Regulamin Szukaj Quiz Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jane Austen  (Przeczytany 666 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Kal.Autor tematu
Kinomaniak
Moderator
Gaduła

Najbardziej kulturalny użytkownikNajbardziej tolerancyjny użytkownikFilmożerca

Status: Aktywny

WWW Wyróżnienia(3)
« : Marzec 14, 2010, 12:54:56 »

Zastanawiając się, czym zapełnić ten dział, od razu pomyślałam o tej autorce i filmach zrealizowanych na podstawie jej powieści.

Jane Austen - autorka powieści opisujących życie angielskiej klasy wyższej z początku XIX wieku. Mimo że sama wiodła stosunkowo odosobnione życie na prowincji w hrabstwie Hampshire, nie pozbawiło ją to zmysłu obserwacji i nie zubożyło dramaturgii jej utworów. Ich fabuła najczęściej dotyczy zamążpójścia i związanych z tym problemów społecznych (sama Austen nigdy nie wyszła za mąż). Celna obserwacja i żywa prezentacja psychiki kobiet czyni z powieści Austen coś więcej niż romanse. Reputację dobrej pisarki zyskała już za życia - jej powieści chwalił m.in. Walter Scott.

Wśród filmów, które bazują na jej utworach, wyróżniamy:

* Dumę i uprzedzenie
    * Rozważną i romantyczną
    * Mansfield Park
    * Emmę
    * Opactwo Northanger
    * Perswazje

Ekranizacje jej powieści były wielokrotnie przenoszone na ekrany w postaci seriali, filmów, "Duma i uprzedzenie" doczekała się nawet wersji indyjskiej. Sama autorka zaś doczekała się dwóch filmowych biografii (w bardziej znanej rolę pisarki odegrała Anne Hathaway).

A więc... są na forum jacyś fani (albo antyfani) tychże filmów?

Mysza_99
Chora na doktora
Moderator Globalny
Gaduła

Najsympatyczniejszy użytkownikNajbardziej pomocny użytkownikNajbardziej aktywny użytkownikNajlepszy opiekun forumNajwiększy maniak forumNajbardziej tolerancyjny użytkownikNajlepszy debiutant na forumUżytkownik roku

Status: Aktywny

Adam Włodzimierz & Maja Aleksandra

Wyróżnienia(8)
« Odpowiedz #1 : Marzec 16, 2010, 00:30:23 »

A jakże ;) Jeśli idzie o mnie, to uwielbiam wszelkie ekranizacje jej książek i właśnie gdybyś tego wątku nie założyła, uczyniłabym to z największą przyjemnością. Przede wszystkim upodobałam sobie film "Emma", który oglądałam już tyle razy, że normalnego człowieka już by odrzucało, a mnie wciąż nie ;) Wiem, że są lepsze (np. "Rozważna i romantyczna", tudzież "Duma i uprzedzenie"), ale moje serce wybrało ten oto ;) Przede wszystkim w rolę tytułowej Emmy Woodhouse wcieliła się Gwyneth Paltrow, którą strasznie, strasznie lubię - przez co przyjemnie mi się ogląda. Emma jest kobietą samotną, inteligentną i posiada ogromne i bardzo dobre serce. Chce sprawić, aby wszyscy dookoła byli szczęśliwi, udzielając dobrych rad i swatając tu i ówdzie ;) Przy czym nie myśli o sobie, a jedynie o swoim ojcu, przyjacielu, byłej guwernantce, etc - nie spodziewa się, że na nią też czai się szczęście i, że jest ono bliżej niż myśli ;) No co tu dużo mówić... Uwielbiam ;)

Podobnie sprawy mają się z "Dumą i uprzedzeniem" i z "Rozważną i romantyczną" ;) Oba filmy mogę oglądać często i nigdy mi się nie nudzą. Kiedyś zastanawiałam się na czym polega magia filmów (a właściwie książek) Jane Austen, dlaczego akurat do nich mnie tak ciągnie i doszłam do wniosku, że moja romantyczna dusza lubi przyjmować romantyczne i zawiłe historie miłosne, ubrane w ładne krajobrazy, bale, spacery i beztrosko spędzany czas ;) Zawsze marzyło mi się życie w takich czasach, a także problemy z jakimi borykały się ówczesne panny (jaka sukienka, jakie wstążki, z kim zatańczę, kiedy kolejny bal i kolejny wystawny obiad, czy dzisiaj ćwiczę malowanie, czy granie na pianinie, etc.). To wszystko odnalazłam najpierw w książkach, potem w filmach - temu są mi tak bliskie ;)

Jeśli idzie o filmowe biografie samej Jane Austen - na mojej półce z filmami dumnie stoi "Zakochana Jane" (właśnie ta, w której główną rolę zagrała Anne Hathaway). Połknęłam ten film i mogę go śmiało polecić wszystkim miłośnikom filmów kostiumowych ;) Barwna opowieść o życiu, o miłości, o tworzeniu... ;)

"Bez Ciebie jestem za krótki na długą drogę przez świat
Bez Ciebie jestem malutki i wytłuc może mnie grad
Bez Ciebie jestem tak nudny, jak akademie "na cześć"
Bez Ciebie jestem tak trudny, że trudno siebie mnie znieść
Bez Ciebie jestem niepełny, jak czegoś ćwierć albo pół..."

Kabaret Starszych Panów
justyna13
M&Ar-forever!
Przyjaciel forum

Status: Edukacja

Wichrowe wzgórza <3

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2010, 15:15:01 »

,,Duma i uprzedzenie '' świetny film , mogę oglądać go bez przerwy i tak mi się nie nudzi . Polecam wszystkim kto lubi historię o miłości i dumie .

A można prosić o rozwinięcie myśli? Jednak jedna linijka na temat filmu to zbyt mało. Co konkretnie Cię w nim urzekło, co - poza tym, że jest historią o miłości i dumie - sprawiło, że możesz oglądać go bez końca?
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2010, 16:02:40 wysłane przez Kal. » Zapisane

Gdyby wszystko przepadło, a on jeden pozostał, to i ja istniałabym nadal. Ale gdyby wszystko zostało, a on zniknął wszechświat byłby dla mnie obcy i straszny, nie miałabym z nim po prostu nic wspólnego.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC | Sitemap Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.267 sekund z 33 zapytaniami.